AKTUALNOŚCI

Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni

  • Print
 
 20 października społeczność kucharska świętuje Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni. Święto zainicjował w 2004 r. dr Billy Gallagher ówczesny lider Stowarzyszenia WACS (Szefów Kuchni). Przyświecał mu bardzo szczytny cel: to nie tylko szerzenie wiedzy o zawodzie Szefa Kuchni, ale i dzielenie się posiłkiem z potrzebującymi.
Warto przypomnieć, iż jednym z często wybieranych zawodów w Naszej szkole jest zawód KUCHARZ❗❗
 
 
 
 
 
 
 
Kucharz – osoba, która przyrządza zgodnie z zasadami sztuki kulinarnej potrawy w zakładach gastronomicznych, najczęściej według zamówienia przyjętego przez kelnera. Kucharze – w okresie wczesnego średniowiecza grupa książęcej ludności służebnej, która zajmowała się przygotowaniem jedzenia dla monarchy.
Po ukończeniu szkoły branżowej I stopnia i zdaniu egzaminu, uzyskuje się kwalifikację TG.07 — sporządzanie potraw i napojów. W tym momencie można już zacząć szukać pracy w zawodzie kucharza. Możesz też kontynuować naukę w szkole branżowej II stopnia.
 
 
Postaw na Zawód- Dołącz do Staszicówki❗❗❗