AKTUALNE WYDARZENIA
-
Hits: 90
Prawie każdy z nas uwielbia rozpocząć dzień od aromatycznej kawy oraz pysznego śniadanka. Jeśli mowa o pierwszym posiłku, nie sposób nie wspomnieć o świeżym pieczywie . Świeże pieczywo prosto z pieca jest idealną bazą do przygotowania kanapek na każdą porę dnia.
Kajzerki, chleb pszenny, razowy, żytni czy orkiszowy..... Wszystko to mamy dzięki pracy jakże ważnego zawodu jakim jest PIEKARZ.
Dziś po raz kolejny postanowiliśmy odwiedzić naszych sympatycznych uczniów GABRIELA oraz DAWIDA. Obaj naukę zawodu realizują w znajdującej się nieopodal naszej szkoły piekarni SULIMA.
Kończący w tym roku naukę trzecioklasista Gabriel z sentymentem wspomina swoje początki w pracy oraz związane z nią wesołe chwile, która jak sam twierdzi pozostaną w jego pamięci na długie lata. Dawid, uczący się w klasie pierwszej już teraz podkreśla, że wybór zawodu może śmiało uznać za trafny.
Zadaniem PIEKARZA jest wypiek pieczywa, o jakości oczekiwanej przez konsumenta. Szlify zawodowe można zdobyć w trzyletniej Branżowej Szkole I Stopnia. Duże piekarnie przemysłowe oferują zwykle sporo miejsc pracy, z często wyodrębnionymi specjalizacjami – takimi jak piekarz ciastowy, stołowy czy też piecowy....
Jeśli interesuje Cię zawód PIEKARZA zajrzyj koniecznie do STASZICÓWKI